Cytrynian sodu

logo medika
Medika
21/4/2021
4
min
logo medikaCytrynian sodu

Cytrynian sodu, to organiczna sól sodowa kwasu cytrynowego. W jednej cząsteczce soli znajdziemy od jednego do trzech atomów. Wszechstronnie, cytrynian sodu ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, ponieważ stanowi konserwant to żywności.

Jednakże, jest on wykorzystywany również jako regulator kwasowości produktu, czy też środek emulgujący. Cytrynian sodu na etykietach produktów, ma oznaczenie E331. Warto wiedzieć również o tym, że ma on zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w medycynie.

lipolaser efekty

Cytrynian sodu - co warto wiedzieć?

W każdym z trzech wariantów, cytrynian sodu zawsze występuje w postaci białego krystalicznego proszku, czy też białych kryształków ziarnistych. Jeżeli chodzi o jego smak, to jest on zarazem kwaśny oraz słony, ale jego poziom pH następuje w granicach 7,5 - 9, a co za tym idzie jest zasadowy.

Bardzo łatwo się rozpuszcza w wodzie, natomiast kiedy jest w otoczeniu wilgotnego powietrza, to wówczas traci wszystkie swoje ostre kształty. Nie rozpuszcza nie w alkoholu, a jego temperatura topnienia, to 300 stopni Celsjusza. Żeby móc uzyskać cytrynian sodu, stosowany jest kwas cytrynowy, wodorotlenek, węglan, czy też wodorowęglan sodu.

Poprzez prostą reakcję chemiczną powstają cząsteczki soli soli mono-, di- lub trisodowej. Te właśnie związku są w każdym żywym organizmie, stanowią część naturalnych procesów metabolicznych.

hifu laser

Cytrynian sodu i jego właściwości

Cytrynian sodu, to po prostu sól sodowa kwasu cytrynowego. Jest to organiczny związek chemiczny, który zalicza się do grupy cytrynianów, a jego wzór chemiczny to, C3H4(OH)(COONa)3. 

Generalnie rzecz biorąc sama nazwa "cytrynian sodu" jest dosyć niejednoznaczna, ponieważ w rozumieniu potocznym nawiązuje do cytrynianu trisodowego.

Możemy również spotkać się z cytrynianem monosodowym, czy też cytrynianem disodowym. Warto wiedzieć, że cytrynian sodu ma wszechstronne zastosowanie w przemyśle spożywczym, ponieważ jest on stosowany jako konserwujący i jednocześnie również smakowy dodatek do żywności.

Ponadto, jest często wykorzystywany również w przemyśle kosmetycznym, chemicznym, jak i w medycynie.

Jest on higroskopijny, a co z tym idzie pochłania wodę z otoczenia, dlatego też trzeba go chronić przed wilgocią. Cytrynian sodu możemy kupić w sklepach z surowcami chemicznymi, z odczynnikami laboratoryjnymi, jak również w sklepach które oferują chemię przemysłową oraz gospodarczą. 

Jak wyszczuplić twarz – medycyna estetyczna

Cytrynian sodu w medycynie i przemyśle kosmetycznym

Jak już wspomniano powyżej, cytrynian sodu znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale wszechstronnie jest on stosowany również w popularnych środkach czystości, w przemyśle kosmetycznym, jak również w medycynie.

Cytrynian sodu jest wykorzystywany na przykład w laboratoriach analitycznych, gdzie stosuje się go do przeprowadzenia badań krwi. Jest on wykorzystywany jako tak zwany antykoagulant, a więc substancja która zapobiega zlepianiu się krwinek.

Jest to naprawdę bardzo ważna właściwość, która jest szczególnie ważna w wypadku przechowywania krwi, czy też przy dokonywaniu transfuzji. Cytrynian sodu w przemyśle spożywczym jest również lekiem.

Warto wiedzieć o tym, że ma on zastosowanie w urologii, gdzie pełni funkcję ochronną na nerki, ponieważ zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, a ponadto reguluje przebieg kwasicy metabolicznej, tym samym zmniejszając jej symptomy.

Jest on wykorzystywany także w celach przeczyszczających. Niekiedy stosuje się go jako środek dopingujący, ponieważ znacznie poprawia wydolność organizmu. Jednakże, jedna dawka która umożliwi uzyskanie pożądanego rezultatu jest tak duża, że może wywołać biegunkę. 

Czy cytrynian sodu jest bezpieczny?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy cytrynian sodu jest bezpieczny dla zdrowia, czy też lepiej zrezygnować z jedzenia, które ma go w swoim składzie. Trzeba jednakże jasno powiedzieć, że ta właśnie substancja jest całkowicie naturalna, ponieważ jest ona wytwarzana wszerz wszystkie żywe organizmy.

Kiedy znajdzie się ona w układzie pokarmowym, to wówczas jest błyskawicznie degradowana do prostych związków chemicznych, a konkretnie do węglowodanu, a zatem, w tkankach nie pozostawi żadnego śladu, ponieważ jest całkowicie wydalana wraz z moczem.

Cytrynian sodu nie wywołuje ponadto alergii, chociaż w niektórych sytuacjach może powodować nietolerancję pokarmową, ale zdarza się to niezwykle rzadko. W takim wypadku człowiek zwyczaj wykazuje równoczesną nietolerancję pokarmową na owoce bogate w cytrynian sodu, a więc na kiwi, czy też truskawki.

Zobacz też kapsułki, koktajle, kosmetyki dla medycyny estetycznej: https://medikapoland.pl/pl/12-kosmetyki-medika

Mogłeś nas znaleźć szukając: cytrynianu sodu, cytrynian sodu właściwości, przemyśle spożywczym cytrynian sodu, szkodliwość cytrynianu sodu, stosowanych w przemyśle spożywczym, sodu w żywności, reakcji kwasu cytrynowego, dawkach stosowanych w przemyśle, cytrynian sodu występuje, odnosi się do cytrynianu, zastosowanie cytrynianu, dodatek smakowy, produktów spożywczych, szerokie zastosowanie, napojach gazowanych, zlepianiu krwinek. 

tagi: